Isle of Man TT 2016

2016s Isle of Man TT kördes färdigt för bara några dagar sedan och fortsätter att vara en av de mest spektakulära eventen inom motorcykelsport. Medan ord endast inte kan förmå sig att beskriva upplevelsen på plats är det alltid värt att göra ett försök.

Detta var promovideon för årets Isle of Man TT som lades upp i miten av november förra året. Beskrivningen på videon var helt enkelt "The Isle of Man TT - there's nothing else quite like it..." och det kan man ju knappast argumentera.

Under sin över 100 års historia, som vi redan kortfattat har tagit upp här på sajten, har Isle of Man TT kört sammanlagt 97 lopp och skiljt sig från mängden av andra motorcykeltävlingar på alla möjligta olika sätt. Denna tävling är en av de mest, om inte den mest, prestigfyllda motorcykeltävlingen i hela världen och lockar årligen till sig åtskilliga förare och fans.

Det första man bör ta upp för årets tävling är att det åter igen satts ett nyt varvrekord. Under ett event sponsrat av PokerStars, kallat PokerStars Senior TT, lyckades Michael Dunlop krossa sitt tidigare rekord i årets sista race. Rekordet ligger nu på 16 minuter 53.929 sekunder och med en hastighet på 215.591 km/h. Man kan helt klar säga att Michael Dunlop har motorcykelolja i blodet. Han kommer från en dynasti av motorcykelförare och är brorson till Joey Dunlop, mannen med flest antal TT-vinster, hela 26 stycken.

Men som alla vet betyder inte snabbast varvtid en vinst. I år var det Ian Hutchinson som to hem TT Championship-titeln. Huthchinsons starka prestation i de tre första loppen, med en andraplats i RST Superbike Race, en vinst i RL360 Quantum Superstock och även i Monster Energy Supersport Races, betydde att ham bara behövde komma in på en tiondeplats för att ta hem titeln. Men detta var uppenbarligen inte på Huntchinsons radar då han även tog vinster i PokerStars Senior TT.

De två andra titlarna för denna tävling, de för Privateers och Sidecars, blev avgjorda den sista dagen på tävlinggen. I Privateers Championship var det Dan Hegarty som tog titeln. Han kom in på det sista racet sex poäng bakom Jamie Coward och var tvungen att placera sig före mannen från Yorkshire. Tyvärr så var Coward tvungen att dra sig ur det sista racet och Hegarty tog därmet Privateerstiteln.

När det sedan kom till Sidecarstiteln så var det duon John Holden och Andrew Winkle som klev upp på podiets högsta position när allt var över. Med en vinst i det första loppet och en andraplats i det andra gav de sig själva en slutgiltig placering 20 poäng över bröderna Birchall, Ben och Tom.

Den snabbaste kvinnan i Isle of Man TT någonsin, Maria Costello, satte i år ett nytt personbästa med en 12:e placering av 50 i årets Bennets Lightweight TT. Tyvärr fick Costello ett mindre problem med kopplingen och detta förhindrade henne att ta en 11:e plats med ynka 0.065 sekunder. Denna 42-åring frånNorthamptonshire har nu tävlar i Isle of Man TT i sammanlagt 20 år och var minst sagt nöjd med sin prestation i år. 

Detta sammarfattar mer eller mindre resultaten för det som tog plats under tävlingsveckan, men att fånga känslan av eventen är som sagt nästan omöjligt med endast ord. Vill man dock läsa någon som skrivit ned sin egen upplevelse av sitt första Isle of Man TT rekommenderar vi att man tar en titt på denna artike från 44teeth, där en man gör sitt absolut bästa för att beskriva sin egen upplevelse och tankarna kring denna.

För mer information om Isle of Man TT kan man alltid besöka den officiella webbplatsen. Nästa års tävling drar igån 27 maj, så det är bara att börja vänta!