Enduro

Är man redan intresserad av motorsport så har man garanterat åtminstone någon gång hört talas om enduro. Det är en form av motocross som har inriktat sig mer på teknisk körning i svåra terränger. Motorcyklarna har blivit anpassade för den hårda terrängen och skiljer sig en del från en vanlig motocross som är avsedd för andra typer av banor. Vill du veta mer om enduro? Fortsätt läsa!

Enduromotorcyklar

Som vi tidigare nämnde så ser enduromotorcyklarna lite annorlunda ut jämför med en vanlig crossmotorcykel. Den första skillnaden man ser är förmodligen att enduromotorcykeln är utrustad med lysen. Det är för att enduro sällan körs i optimala förhållanden, tävlingar kan köras tidig morgon eller under kvällstid medan det regnar och sikten blir då inte den bästa. Enduromotorcykeln har även anpassad fjädring för att klara av den ojämna terrängen man vanligtvis stöter på. Under en endurotävling så är det inte ovanligt att man korsar allt från berg till skog och myr. Det är också vanligt att motorerna har satsat på att få ut mer kraft i de lägre registren för att motorcykeln ska orka med att ta sig upp för branta backar utan att behöva ta speciellt mycket sats innan.

 

Hur kan då en endurotävling se ut? Det kan såklart variera, vissa är värre än andra. Men en sak de alla har gemensamt är att de lever upp till namnet enduro som kommer från det engelska ordet endurance som betyder uthållighet. Här bjuder vi på en klipp från en av de allra hårdaste tävlingarna: Hell’s Gate.