Dags att testa offroad

Offroad är kul med motorfordon men om det inte är på speciella banor kan det vara svårt att hitta stigar och platser där du faktiskt får köra med en fyrhjuling eller cross. Allemansrätten tillåter inte att du förstör stigar eller marker, vilket motorfordon har en tendens att göra. Därför kan du börja med att testa offroad med cykeln. 

Rätt cykel

Du vill ha rätt cykel för att ha kul offroad. Däcken behöver vara breda och ha bra grepp på torv likaväl som i lera och gyttja. Den ska gärna vara fjädrad, annars kan cykelens ram gå sönder eller böjas när du hoppar eller cyklar hårt i terräng. 

Kläder

Offroad blir du dyngig hur du än gör. Är det höst och regnigt kommer du att bli blöt. Hos Sportamore kan köpa textilimpregnering som du sprayar på medan kläderna hänger på tork. Det ger ett extra vattenavvisande lager till dina kläder och håller dig torrare.

Ta gärna med ombyte i en vattentät ryggsäck eller påse. Det är inge roligt att behöva avsluta en rolig dag i skogen för att kläderna är blöta och du börjar frysa. 

Tävlingar

Blir du sugen att tävla i offroad kan vi tips om den mest extra offroadtävlingen i Sverige: Offroad Finnmark. Långt upp i Lappland får du cykla genom 70 mil ödemark och på nätterna är det bara norrskenet och månen som lyser upp din väg. Det finns flera kontrollpunkter med miniumtid du behöver stanna, vissa stopp kan du lämna efter fem minuter medan andra är tre timmar. 

För att klara en sådan hård tävling behöver du vara väl förbered, göra smarta och kalorifulla mål, ta med reservdelar till cykeln och första hjälpen-produkter. Man cyklar i par och snabbaste duon hitintills har klarat av de 70 milen på 57 timmar och 50 minuter.