Kort historik - Isle of man

Den brittisk ön Isle of Man, ligger mellan Irland och Storbritannien och varje år körs motorcykeltävlingen Isle of Man TT Race där.

Sedan 1907 körs Tourist Trophy (TT) årligen på ön och betraktas som den äldsta tävlingen i världen, för landsvägstävling på motorcykel. Tävlingen ingick under åren 1949-1976 som en deltävling i VM, loppet plockades bort från VM-programmet 1977.

En av få roadracingtävlingar som körs på vanliga landsvägar, är Isle of Man. Flera hundra förare har deltagit i tävlingen genom åren och den framgångsrikaste föraren är Joey Dunlop som vunnit 26 gånger i olika klasser. Svenskarna Börje Jansson har lyckats kamma till sig två andra platser och Peter Lindén en tredje plats.

Tävlingsbanan är 60,7 km lång och har 226 kurvor, men banans utformning har ändrats under flertalet tillfällen under årens gång. Den första vinnaren av TT, enligt hellbergroadracing, var Collier som gick i mål på strax över 4 timmar. Beräknad genomstintshastighet låg på 61,49 km/h. Racerekordet som sattes 2009 av McGuiness, visar en snitthastighet på 206 km/h och påvisar tydligt utvecklingen inom motorcyklar sedan dess.


Eftersom banan saknar säkerhetsåtgärder, har tävlingar och träningar krävt en del dödsoffer under årens lopp. Totalt har 259 personer omkommit varav 3 har varit svenskar. Den största antal dödsfall skedde under 2005, då totalt 11 personer omkom.