VM i speedway

Första speddwaymästerskapet kördes 1936 i London på Wembley Stadium och vanns av australiensaren Lionel Van Praag. Sedan dess har tävlingen bytt form och namn.

VM i speedway avgjordes i en direkt avgörande VM-final fram till 1994. Oftast kördes VM på Wembley Stadium, där världsmästaren blev korad. Tävlingsformen ändrades 1995 och blev FIM Speedway Grand Prix, där mästar titeln ges till den med högst antal poäng efter 11 slutförda deltävlingar.

England, Polen och Sverige har dom största speedwayligorna, där många förare kör i alla tre, varje vecka, under en säsong. Polen producerar dessutom nya förare kontinuerligt och har ett stort publikintresse. Englands proffsliga var länge den enda i världen, men där har sporten tappat mark under senare år. Med den smala bas som Sverige har för sporten, så är det en klar prestation för landet att få till en internationell liga.


Australien och Nya Zeeland är andra klassiska speedwaynationer, liksom Danmark som sedan 70-talet nått enorma framgångar inom sporten. USA var med och slogs om titlarna under 80-talet men är numera en utdöd sport. Speedway körs även i Ryssland, Finland, Baltikum, Slovenien, Tyskland och Tjeckien men i mindre utsträckning.