Moto GP

MotoGP betecknas ofta som motorcykelsportens Formel 1 och det är inte en dålig jämförelse. Det här är roadracingens bästa och mest spännande serie.

I slutet av 2014 års säsong stod Marc Marquez som totalsegrare efter sin seger i det sista loppet i Valencia. Inte sedan Valentino Rossi började köra MC i tävlingar för 19 år sedan har någon förare varit så respekterad och samtidigt fruktad som den unge Marc Marquez. Han har i två års tid slagit nya rekord, provat ut nya körstilar och lärt sig några läxor på vägen. Nu, efter att ha vunnit VM två år i rad, frågar sig flera kommentatorer om det överhuvudtaget är möjligt att slå Marquez – bland annat brittiska Independent?

En sak är i alla fall säker, någon högoddsare blir han inte nästa säsong. Han har i alla fall redan väldigt låga odds på bettingsajter som Betsafe. Mot slutet av 2014 var det inte ens möjligt att spela på honom – det var lönlöst och gav ingen utdelning då det redan var uppenbart att han skulle vinna.

Tävlingssäsongen 2014 har varit tudelad om man ser till Marquez prestationer. Han segrade lätt i de 10 första loppen och hade en rejäl poängledning men sedan hände något. Först fruktade man att årets MotoGP-tävlingar skulle bli lika trista som F1-cirkusen med Vettel vinnande i alla lopp. Den andra halvan blev dock inte fullt så lyckosam för Marquez. Dani Pedrosa slog honom i Tjeckien och han fick se sig slagen i fyra lopp till innan han körde för seger. Han lyckades dessutom på helt eget bevåg krascha två gånger. Detta till trots vann han VM.

Säsongens rookie, om man kan kalla en 35-åring med 19 säsonger i bagaget för rookie, blev Valentino Rossi som slutade på andra plats. Han är den äldste föraren just nu i MotoGP och visade under säsongen att han fortfarande kunde ta en match. Han har bytt stallchef och utvecklat sin körstil under året och han satsar definitivt på en vinst nästa år i MotoGP.